Frygten og glæden ved at lave stand-up

Dette er et sponsoreret indlæg

Stand up comedyStand-up comedy bliver mere og mere populært. Alle lige fra unge til gamle ser glæde i stand-up, og man ser mange forskellige typer inden for genren. Dette er alt lige fra de sjofle til de politiske og seriøse. Der er mange ting der gør stand-up populært, dog kan det være et meget stort skridt at starte på det selv.

At stå på en scene med alt fokus på sig selv er ikke altid nemt. Mange vil opleve scene-skræk og blive nervøse og nærmest blive tomme for ord. Derfor er det måske ikke en karriere alle kan begive sig ud i. Det er dog ikke kun sjovt, det er også en god måde at bryde med personlige grænser og samtidig skabe grin og glæde hos dem man optræder for.

I Danmark har vi været vilde med stand-up i længere tid. Når man kigger tilbage så er ikoniske Dirch Passer den første til at dyrke det her i landet. Siden da har mange taget inspiration af Dirch og med tiltag som Comedy Zoo i København og andre lignende klubber, så har denne trend oplevet stor popularitet i landet. Mens mange kender alle de store navne som Casper Christensen, Mick Øgendahl, Jonathan Spang osv., så kan man også opleve at hav af mindre navne rundt omkring i landet hvis man tager ud og ser de forskellige shows. Dette er alt lige fra semiprofessionelle til amatører der måske tager ud for at prøve kræfter med stand-up en enkelt dag. Det er ikke kun i København man vil kunne opleve en masse forestillinger, det er blevet populært i hele landet, som fx i Odense der oplever en stor popularitet med open mic arrangementer. Det er netop ved de såkaldte ’open mic’ arrangementer at man kan opleve helt nye komikere der vil afprøve kræfterne oppe foran mikrofonen.

Det kan være skræmmende at tage til en open mic foran adskillige mennesker hvis man aldrig har prøvet det før. Derfor kan det være en god ide at afprøve sit materiale derhjemme med et par venner hvis man ønsker lige at føle stemningen først. Dette kan gøres så seriøst som man ønsker det. Nogle vil ønske at det er meget seriøs og få kontruktivt feedback, mens andre måske vil gøre noget lignende komikeren i nedenstående klip, Joe Stapleton, der viser standup frem for sine venner fra Team PokerStars der er blevet udstyret med tomater og kan give kritik den vej på en underholdende måde:

Der er ikke nogen hemmelig opskrift på at starte med stand-up udover at springe ud i det. Man kan gøre som i ovenstående klip og vise det frem for nogle venner først inden, men dette kan dog stadigvæk være grænseoverskridende for nogle. Når man dog først får hul på bylden og først står oppe med mikrofonen, så vil det være en lettelse og adrenalin-kick uden lige. Den frygt man har ved at skulle prøve det vil blive aflyst af stor glæde når først man oplever at ens publikum faktisk griner af de jokes man præsenterer. At dyrke stand-up er ikke blot sjovt, det er også en måde at overskride personlige grænser. Det er også vigtigt at huske på, at når man tager til en open mic eller lignende arrangement hvor nye har mulighed for prøve kræfter med genren, så står man ikke alene. Det kan godt være at det går dårligere end man håbede på den første gang, men alle ved at man er ny. Dette betyder også at folk vil være gode til at støtte hinanden og der er altid god opbakning til arrangementer som disse. Derfor er det bare med at overmande sin frygt og springe ud i det og præsentere det bedste af ens humor foran andre.

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Close