Digte


Et digt er poetens måde at få følelser ned på papir. De har en usædvanlig talent for at kunne fastholde længe nok på følelser i givende tidspunkt så vi andre kan læse og nyde, deres store og smukke værker. På denne side vil du kunne finde mange forskellige digte opdelt i hver deres respektive kategori. Jeg har opdelt digtene så du har en overskuelig og nem måde at kunne vælge lige den kategori du måtte ønske. Jeg håber du vil nyde disse værker af de største poeter vores verden har set.

Digte om venskab

Digte om venskab

Guldhornene digt

Guldhornene digt

Juledigte

Juledigte

Danske digte

Danske digte

Søde digte

Søde digte

Digt til barnedåb

Digt til barnedåb

digt-til-bryllup

Bryllupsdigte

Korte digte

Korte digte

Konfirmations digte

Konfirmations digte

Digte om livet

Digte om livet

Digte om sorg

Digte om sorg

Engelske digte

Engelske digte

Hvad er et digt og hvordan vil du beskrive det?


digte Måske vil du sige at digte er følelser der er skrevet ned på papir, poeternes tanker eller måske så simpelt som skønlitteratur. Et digt hører til den skønlitterære hovedgenre ”lyrik”. Det er et ordkunst der er sat sammen af poeter til at fange og formidle følelser, holdninger eller stemning. Det er meget sjældent en historie der er følger en rød tråd gennem teksten. Ordsammensætningen har til formål at fremprovokere specifikke følelser, meninger og stemninger som læseren kan opleve. Ret ofte skal digte fortolket eller analyseres for at afkode den sande mening. Det er det der er så smukt ved digte, da de fleste af dem kan analyseres på forskellige måder og derved kan man få meget mere ud af et enkelt digt end hvad øjet skuer.

Sproget

Digte især af den ældre type, benytter ikke dagligdags sprog. Sætningerne er som regel brudt over flere verslinjer. De kan selvfølgelig være variere som med alt andet, sætningerne skal dog nogle gange fortolkes før hele digtet kan give mening. Digte gøre også stærk brug af billedsprog. Dette gøres netop for at kunne male et billede med ord i stedet for den rene tekst.

 • Metafor: Metafor er en betegnelse og metode for at kunne beskrive noget for noget det ikke er, men alligevel giver mening med en følelse. Som eksempel kan vi tage, ”Du snakker som et vandfald”. Vandfald kan selvfølgelig ikke tale men det er vedvarende, som så også giver udtryk for at ”hun taler uafbrudt”.

 • Sammenligning: Sammenligning kan bruges i forlængelse af et metafor. I stedet for at skrive ”Hun er en blomst” så skrives der ”Hun er som en blomst”.

 • Personifikation: Er når nonfigurativ begreb bliver koblet til en person. Her kan vi tage. ”Hun eksploderede af vrede”. Det er tydeligt ingen kan eksplodere af vrede men alle ved hvad det betyder.

 • Symbol: Her er det lige ud af landevejen. Symbol kan være en farve. Der kan betyde uskyld/renhed men på samme tid også steril og kedelig.


  • Opbygning af et digt

   poesi Digte bliver som regel delt op i vers og strofer. Et vers en tekstlinje i et digt hvorimod en strofe er en gruppe af vers.

   Rim og rytme

   Rim er når to eller flere ord har en lydig sammenhæng, som Hat og Kat. Rim kan foregå på flere for-skellige måder i et digt, her kan der nævnes bogstavrim og enderim. Det er dog ikke alle digte der ri-mer. Nogle digte som de berømte Haiku digte indeholder som regel ikke rim.

   Rytme er selve bevægelse eller hastigheden i digtet. Den måde teksten flyder på når digtet bliver læst op, og som regel med til at at gøre digtet nemme at huske.

   Digte kategorier


   Digte om venskab: Her er fantastiske digte om venskab og hvad det indebære. At have gode venner betyder rigtig meget, da vi som mennesker er en flokdyr. Husk på at venskab ikke noget man bare kommer til, det er noget der skal fortjenes og plejes.

   Digte om livet: Livet er forskelligt for os alle. Men skal huske at tage det søde med det sure. For livet vil altid smide overraskelse og forhindringer din vej. Husk på hvis du falder, så skal du bare rejse dig og komme videre. Lev livet en dag ad gangen.

   Kærlighedsdigte: Kærlighed er noget vi alle oplever på en eller anden måde. Kærlig-hed findes også i mange forskellige former. Det betyder dog ikke så meget da vi alle fortjener det. Husk at vise kærlighed og omtanke for dem du holder af og elsker.

   Søde digte: Her kan du finde flere søde digte. Har du brug for noget andet end suk-ker, så kan disse søde digte helt sikker være behjælpelige.

   Digte om sorg: Sorg er en sørgelig følelse, men ikke desto mindre er det en følelse vi alle oplever op til flere gange i vores liv. Det er ikke noget der kan undgås da det er en del af livet. Husk at tiden healer alle sår. Disse digte viser at man ikke er den eneste der har sorger i livet.

   Danske digte: Digte findes der mange af. Her er digte skrevet af danskere så som: H. C. Andersen, Benny Andersen, Tove Ditlevsen og flere til. Selv om vi er et lille land så har vi mange digtere der verdens kendte.

   Korte digte: Korte digte kan være lige så stærke, smukke og følelsesladet som de store. Længden af digtene har ingen betydning, da det kommer helt an på sammensætningen af ordene og betydning af disse.

   Digt til barnedåb: Når et barn skal døbes og navngives, sidder venner og familien sammen og deler den store oplevelse med forældrene. Dette er en stor begivenhed ikke kun for barnet med alle de andre der deltager i festlighederne

   Konfirmations digte: Tiden flyver afsted, først er det barnedåb og nu er tiden kom-mer til konfirmation. Et barn tager et skridt nærmere de voksnes rækker. Det vil stadig vare noget tid før konfirmanden er voksen. Konfirmation er også en stor begivenhed især for selve konfirman-den.

   Bryllupsdigte: En festlig og lykkelig dag for brudeparret som aldrig vil glemme ner-vøsitet op til brylluppet, kirken, det ja de gav hinanden og selve danses kl. 24.00. Her er flere smukke digte du kan bruge til et bryllups eller som inspiration hvis du skal skrive et mere personligt et af slag-sen.

   Juledigte:Ahh, december måned, kulden, sneen, maden og gaverne. Børn som voks-ne elsker denne tid på året. Der er en vis magi over denne dag. Familien og vennerne samles sammen og viser hinanden deres kærlighed.

   Engelske digte:Her er kategorien der indeholder nogle af de mere berømte engelske digte. Kan du spotte forskellen mellem de danske og de engelske, hvis der overhovedet er nog-le.

   Benny Andersen digte: Digte skrevet af Benny Andersen. Vi har 9 forskellige digte du kan nyde. Han har selvfølgelig skrevet mange flere, og hvis du ønsker at få fat i disse, så bliver du nød til at køber hans digt samlinger.

   Dan Turell digte: Idolet for mange unge i sin tid har Dan Turrel skrevet mange fanta-stiske digte der skiller sig ud fra de mange andre. Han havde sin helt egen stil og in personlighed der fulgte med. Med sine sorte negle og den glatbarberede isse kunne han bruge flere timer på en cafeen og iagttage livet suse forbi..

   Halfdan Rasmussen digte: Halvdan Rasmussen var elsket af børn og voksne. Han sjove og skøre børnerim gjorde ham til noget af en sjov fætter. Det er især værket ABC der skiller sig ud fra mængden. En alternativ og sjov måde lære børn alfabetet på.

   H.C. Andersens digte: H.C. Andersen der er verdenskendt har skrevet både digte, historier, eventyre og meget mere til. Han ulykkelig kærlighedsliv afspejler sig i hans værker.

   Tove Ditlevsen digte: En fantastisk kvinde der begyndte at digte allerede som 12 årig. Udgav debut digtsamlingen 10 år efter. Desværre tog hun sit liv tilbage i 1975 på baggrund af et hård liv.

   Guldhornene digt: Digtet her er baseret på tyveriet af guldhornene som blev omsmel-tet og solgt videre. Guldhornene var så berømte at selv kopierne blev stjålet op ti flere gange.

   Livet for en digter


   Der er en gennemgående tendens til at en digters liv ikke er det nemmeste i verden. Poeter er skruet sammen på en anden måde end os andre. De er mere følsomme på hver deres måde og skiller sig ud fra os andre som et fyrtårn i nattetimerne. Mange af dem har et hårdt liv og deres hukommelse er præget af hård barndom. Disse følelser og oplevelser følger dem resten af deres liv og kan afspejles i deres værker. Lad os tage eksempler som Tove Ditlevsen der tog sit eget liv samt H. C. Andersen og hele hans ulykkelig kærlighedsliv. Deres liv, deres følelser og oplevelser påvirker deres værker og deres valg af ord. Det er selvfølgelig ikke alle poeter der har haft en dårlig eller hård barndom, men de fleste af dem har en eller flere oplevelser der er skærende for sjælen.

   Andre Sjove ting


   Vittigheder: Jokes, vittigheder eller vitser som nogle kalder dem. De er med til at få andre til at grine. Vi har specifik kategori kun til disse. Har du lyst til at læse en eller flere sjove jokes, er du velkommen til at se vores mange kategorier indenfor genren.

   Sjove billeder: Har du nogensinde hørt udtrykket ”Et billede siger mere end tusinde ord?” Det har jeg. Derfor kan du også finde en del forskellige men sjove billeder her på siden. Et billede er nok til at beskrive både hændelsen, det sjove eller hvad der kommer til at ske. Gå ind på sjove billede og få dig en god griner.

   Gåder: Måske er du mere til gåder. Det med at løse problemer hvor andre ikke gider eller kan. Her på siden kan fu finde flere forskellige kategorier alt fra nemme gåder som børn kan læse til gåder som er meget snedigt bygget op, hvor man skal bruge hovedet på en anden måde end normalt.

   Citater: Måske har du brug for inspiration eller bekræftelse på en hændelse i dit liv. Vi har en af Danmarks største samlinger indenfor citater. Jeg er sikker på at du vil kunne finde en som rammer dig og du vil elske den resten af dit liv.

   Scorereplikker: Uanset køn, så kan det være ret sjovt at bruge scorereplikker til fester og ude i byen. Jeg vil helt sikkert sige at der er omkring 95% chance for at det ikke vil lykkes at score nogen med en scorereplik. Det er dog stadig sjovt at afprøve og især se den udvalgtes ansigt. Se vores mange sjove, dårlige, gode og smarte scorereplikker.

   Ordsprog: Få et overskuelig og brugervenlig overblik af alle de forskellige ordsprog vi har. Hver og en er placeret i en specifik kategori, så du altid har nemt ved at vælge netop den genre du eftersøger. Gå ind og se de mange fantastiske ordsprog vi har.

   Julesange: Nu har du mulighed for at nyde julesange året rundt uanset vejr. Jeg har samlet 53 af de mest afspillede julesange i Danmark. Du vil finde både danske og engelske julesange.

   Del en digt med andre


   Digternes hårde liv At lave en hjemmeside så stor som De-sjove-jokes.dk kan nogle gange være ret uoverskueligt. Jeg er ene og alene og derfor føler mig mange gange en mands hær. Selv de stærkeste har brug for en pause og føle sig trætte. Det ville være helt fantastisk hvis du kunne hjælpe mig med at udvikle denne side. Hvis du kender eller har et fantastisk digt du ikke kan vente med at dele med andre så har du muligheden for at gøre det lige her: Indsend her.

   Mvh Alexander.