Tillykke med fødselsdagen

Tillykke med fødselsdagenSå er det på den igen. Fødselsdag i familien eller i vennekredsen – ja, måske er det en selv, der har fødselsdag? Fødselsdage er jo herlige, og der er så mange traditioner forbundet med dem. Og selv om det måske mest er som børn, at vi går op i vores egen fødselsdag, betyder den jo alligevel noget. Er der nogen, der husker den? Får jeg mon hilsener? Får jeg nogen skønne gaver? Bliver jeg positivt overrasket – med blomster, fødselsdagssang og morgenmad på sengen?

For det er jo dejligt, hvis andre husker en på ens fødselsdag. Hvis man bliver forkælet og har al mulig grund til at nyde dagen. Hvis ens nærmeste gør sig umage for, at man har en skøn dag. Så derfor er der god grund til at huske på at forkæle sine nærmeste på deres fødselsdage. Og det er der mange måder at gøre på…

Send en hilsen

En sikker vinder er at huske at sende en hilsen til fødselaren. Det kan både være ens nærmeste, som man måske ikke lige er sammen med hele dagen. Eller en anden i familien eller venne-/omgangskredsen, der blot skal have en hilsen. Tænk på, hvor glad man selv bliver for at få fødselsdagshilsener på sin fødselsdag. En lille ting med stor betydning. For der er noget særligt og omfavnende i at modtage lykønskninger fra mennesker, man kender. En sød tekst, der varmer.

Og det er heldigvis ikke hverken svært eller besværligt at sende en hilsen af sted nu om dage. Selv om der nu engang er en vis charme forbundet med den gode gamle hilsen, der blev sendt med posten… Så er det bare let at sende en rar tekst, en hilsen af sted på SMS, de sociale medier eller på mail. Men man kan jo også ringe…

En rar telefon-hilsen

”Hjertelig tillykke med fødselsdagen!” står der i mange hilsener, men tåler også sagtens at blive sagt i telefonen. For det er også rigtig rart at få søde og rare telefonopkald på sin fødselsdag – og blive ønsket hjerteligt tillykke. Det er en super måde at give en personlig og nærværende hilsen på – og så får man jo også lige talt sammen om ”alt det andet”. Dette kan især være praktisk at gøre, hvis det er en, man ikke har set/snakket med i lang tid.

Hvis man vælger at ringe til fødselaren, kan man eventuelt krydre samtalen ved at lægge ud med at synge en fødselsdagssang i starten af samtalen. Hvis det er en, familien kender godt, kan alle skråle med, så snart fødselaren tager røret og siger sit navn. På den måde er selve fødselsdagen blevet markeret af alle, fødselaren blevet rørt, og så er der tid til at sludre lidt om alt det andet også.

Gode gaver

Når man er barn, er noget af det allervigtigste ved at have fødselsdag nok temmelig sikkert gaverne. For det er bare så spændende, om man får noget af alt det legetøj, man går og drømmer om. Derudover har det også stor betydning, hvor gammel man bliver – jo ældre, jo mere stolt er man. For tænk, at nu er man 9 år, så er man snart en stor pige/dreng. Og så er man større end mange andre, man må mere, og så videre.

Det er som om, det går over, efterhånden som man bliver voksen. Der bliver man nærmest forskrækket over, at man allerede er så gammel, som man er. Og hvor gamle ens børn bliver, også. Samtidig går man nok ikke op i gaverne på samme måde, som da man var barn. Selv om man sætter stor pris på gode gaver, er det nok meget andre ting, der betyder mere. At få hilsener og søde tanker. At få besøg og sidde sammen og hygge og snakke. Få god kage og kaffe, lækkert mad og vin. At ens nærmeste gør sig umage for at give en den bedste fødselsdag.

De runde fødselsdage

Men en ting er de ”almindelige” fødselsdage, som der jo er flest af. En anden ting er, når vi bliver runde (eller senere i livet halvrunde). For så har vi det med, at der skal ske noget mere. En rund fødselsdag er altid en god anledning til at sætte noget større i værk. Til at samle folk. Til fest, reception, åbent hus, hygge med ekstra god mad – eller noget helt andet.

For så kommer der – ganske af sig selv – en dato at forberede sig til. ”Når jeg bliver 50, vil jeg…” Og så er det med at spare op til fest eller andet – med mad, drikke osv. Måske skal der lejes lokale, hyres musik og meget andet. Og så skal der selvfølgelig sendes invitationer ud i god tid. Så man kan se alle dem, man så gerne vil samle til en mindeværdig og festlig dag med masser af god stemning.

Som gæst til fest

Hunden fejrer fødselsdagNår man er med som gæst til en rund fødselsdag, møder man også op til en fest, der er mange traditioner forbundet med. Det må være op til fødselaren at lægge op til, hvilke traditioner der skal være med – og hvilke der ikke skal. For eksempel kan det være, fødselaren helst ikke vil have, at der bliver skrevet sange til festen. Det kan også være, vedkommende ikke synes, der skal være musik og dans.

Som gæst må man prøve at indrette sig efter fødselarens ønsker. Det er jo først og fremmest fødselarens fest, og skal derfor også gerne være en god dag og oplevelse for denne. Måske lægger fødselaren op til, at der er ”åbent” for alle traditioner – festsange, taler, anden underholdning og sjov og så videre. I så fald kan man vælge at bidrage til dette – på en måde, der vil gøre fødselaren glad.

Så skal der digtes

Måske har man, eventuelt sammen med andre, der skal med til festen, besluttet sig for at skrive en sang til fødselaren. Det er en klassiker, der dog ikke findes nogen færdig opskrift på. For der er så mange måder at skrive en sang på. Man må blot se på ens egne evner – kan man skrive en personlig tekst selv? Eller vælger man at bruge en ”færdig” festsang, der kan bruges til alle fester? Eller skal man have hjælp udefra – til den personlige sang? Det vigtigste er blot, at fødselaren også vil synes om sangen. Man må godt lave sjov – men undgå at gøre nar. Og husk de positive ting.

Man kan også skrive et digt til fødselaren. Det kan være et digt, man selv rejser sig op og fremsiger. Det kan være af de rørende og meget personlige slags. Eller måske er der flere af gæsterne, der på skift bliver indblandet i digtet. Måske endda fødselaren selv. Det er måske de mere sjove slags. Man behøver ikke at kunne skrive det perfekte digt for at lave et sådan til fødselaren. Når bare der er tænkt godt på fødselaren.

En festlig dag for ham og hende

Der er mange måder at lave underholdning, sjov eller personlige hilsener på til fødselsdagsfesten. Udover taler, sange og digte, kan man lave konkurrencer, skrive et personligt eventyr, tipskuponer om fødselaren og meget andet. Det giver nogle gode breaks i maden og en fin balance til festen, og er der en god veksling mellem det sjove og rørende, er det kun godt.

Afhængig af, om det er en mand eller kvinde, der fejrer fødselsdag og holder fest, kan forskellige elementer være oplagte. For eksempel vil der nok være mere vildskab og pjat til en ung mands fødselsdag end til en midaldrende kvindes. Her vil der sikkert stadig være plads til pjat og sjov, men vel nok på en mere voksen og seriøs måde.

På den måde spiller alder selvfølgelig også naturligt en rolle, når det kommer til festens type. Om det er unge mennesker, der fester igennem til vild musik og druk hele natten. Eller om det er det mere voksne publikum, der stadig sagtens kan feste igennem, men hvor der nok er andre prioriter. Såsom at nyde maden, synge sange, holde/høre taler, snakke, hygge og danse.

En festlig dag, man ikke vil glemme

Uanset alderen på fødselaren, har man nok lagt meget tid og mange kræfter og penge i at holde sin fest. Som forhåbentlig bliver en mindeværdig dag og fest, man ikke vil glemme. Derfor er det super vigtigt, at der bliver taget billeder i løbet af festen. Og ikke kun de ”pæne”, hvor gæsterne sidder til bords og spiser – og smiler til fotografen. De skal selvfølgelig også gerne være der. Men der skal også helst være de sjove billeder. De skøre og frie, festlige og vilde, uventede og herlige billeder. Den slags der bekræfter, at det faktisk var en fantastisk fest og en mindeværdig dag.

Men hvem tager billederne? Ofte er det en skam, hvis fødselaren blot tænker, at man selv klarer det. For som fødselar er der meget andet at se til. Man er på hele tiden og tænker måske ikke så meget over det med billederne, mens det står på. Men hvad gør man så? For man vil jo gerne være sikker på at have nogle minder fra dagen.

Man kan gå den sikre vej og hyre en fotograf. Det er jo nok den potentielt dyre løsning. Til gengæld er man sikker på at få nogle (mange) gode skud i kassen, og man skal ikke spekulere over, om der bliver taget billeder. En anden mulighed er at tro på, at andre gæster tager billeder, som man kan få bagefter. Eller simpelthen aftale med en af gæsterne, at vedkommende sørger for at fotografere i løbet af festen. Endelig er der den mulighed at lægge engangskameraer frem på bordene og lade alle gæsterne være fotografer i løbet af festen. Det er altid spændende, hvad der kommer ud af det – men der er ingen garanti for succes.

Egne regler til en god fødselsdagsfest

Måske er man slet ikke typen, der har lyst til at holde en stor fest. Det kan der være mange grunde til. Måske har man bare ikke lyst til at stå i centrum af det hele – og blive skrevet sange om og holdt taler for. Det kan være ganske overvældende, og måske bliver man ganske enkelt for genert. Det kan selvfølgelig også være, man slet ikke har råd – eller på anden måde ikke lejlighed – til at holde en stor fest. Heldigvis findes der mange måder at gøre tingene på, og ingen siger, at man skal gøre det på en bestemt måde. På trods af traditioner.

Hvis man vælger at holde en stor fest, men ikke ønsker for megen opmærksomhed, kan man skrive det i invitationen. For eksempel, at man frabeder sig sange og anden underholdning. Man kan også trække opmærksomheden lidt væk fra sig selv ved at arrangere en temafest. Hvis alle kommer udklædt, og festen er udformet efter et bestemt tema, er det her, opmærksomheden falder. På den måde kan man selv lave regler og styre sin fest i den retning, man har det allerbedst med.

Fødselarens dag

Men man kan også vælge helt at lade være med at holde en fest, selvfølgelig. Mange, nok især midaldrende/ældre, vælger at invitere hele familien med på ferie i stedet for. Fødselaren bestemmer hvorhen, og her kan alle så hygge sig sammen og have en rar ferie, hvor der er grobund for gode oplevelser. Sammen. Således kan ens fødselsdag blive markeret uden den helt store opmærksomhed, og familien kan fejre fødselaren på ferien.

Således er der utrolig mange muligheder for at holde/fejre sin fødselsdag – både den runde og den ”almindelige”. Og lige så mange gode og forskellige måder at fejre en fødselar, man kender. Hvad enten det er en bekendt, en god ven eller et tæt familiemedlem, er det godt at sige tillykke. At skrive en hilsen, forkæle fødselaren og hjælpe med at gøre det til en god dag. For fødselaren.

For så meget betyder vores fødselsdage alligevel for os, selv når vi ikke er børn længere. For det er jo en dag, der ganske vist minder os om, at vi bliver ældre og ældre. Men det er også en dag, hvor vi sætter pris på at mærke kærlighed og søde lykønskninger fra dem, vi holder af.

Se andre emner der omhandler fødselsdag

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close