Hvorfor synger vi fødselsdagssange?

FødselsdagssangTraditionen med at synge fødselsdagssang går mange år tilbage i tiden, men der er ingen som helt præcist ved, hvor og hvornår det stammer fra.

Det er en skøn tradition, som mange lande i hele verden har taget til sig. Det er ikke kun i den vestlige verden, det er også i små samfund over det meste af kloden.

Traditionen varierer selvfølgelig fra sted til sted, men meget af konceptet med at fejre fødselaren med sang, går igen fra sted til sted.


På én og samme tid udviser man kærlighed og opmærksom, man samles om en man alle har nær og mange giver festen et pift og glad humør. Så sangen har både en symbolsk og smuk betydning, samtidig med at den skaber en skøn stemning.

Fødselsdagssang til børn

Fødselsdagssang er mest til børn, da børn elsker denne hyggelige tradition. De kan næsten ikke være i sig selv over spænding og glæde, når venner og familie synger for dem, og de herefter skal puste lysene i kagen ud.

Denne tilbagevende begivenhed et med til at gøre deres fødselsdag festlig og unik, og det er dejligt at mærke alt denne opmærksomhed.

Prøv at tænke tilbage på din egen tid som barn, og mærk efter hvilke følelser du havde den gang med fødselssangene. Mærker du virkeligt efter, så vil du højst sandsynlig kunne huske en masse oprigtig livsglæde.

Fødselsdagssang med instrumenter

En af de mest populære fødselsdagssange til børn er sangen med instrumenter, hvor børnene selv kan være med til at vælge instrumenterne.

Dette er et festligt indslag til en hver børnefødselsdag, og netop denne fødselsdagssang er derfor blevet en sand legende. Fødselsdagssangen med instrumenter er ofte den sidste sang inden gaver, og det er samtidig den mest festlige for børnene.

Her kan du igen tænke tilbage på din barndom, og hvordan denne sang var med til at gøre fødselsdagene utroligt festlige og sjove.

Det er den stadig, og sådan vil det nok også være de næste mange år. Den er nemlig både pædagogisk og festlig, så børnene bliver helt optaget af den.

Nye og gamle fødselsdagssange

Der er skrevet mange gode fødselssange gennem tiderne, og der kommer hele tiden nye til. Nogle af de bedste og mest populære er skrevet af Benny Andersen, Jimi og Rene og Tommy Seebach.

Deres fødselsdagssange er indbegrebet af den danske kulturarv, og de har begge været med til at gøre fødselssangene endnu mere populære.

Dette er eksempler på kendte musikere, som har givet deres besyv med til denne tradition. Mange andre af de bedste danske musikere har ligeledes lavet fødselsdagssange.

Fødselsdagssang med barnets navn

Der er også mange gode fødselsdagssange, hvor du indsætter barnets navn. Det er med til at gøre sangen mere personlig for barnet, og hele traditionen handler om at fejre fødselaren.

Og derfor må det meget gerne være personligt, hvorfor flere fødselsdagssange er opbygget over et koncept med at indsætte navnet på barnet i sangen.

Børn elsker samtidig navnelege, så selv de mindste børn holder meget af dette personlige tvist til sangen. Så føler de sig inddraget og stolte, når de kender navnet på det heldige fødselsdagsbarn og de kan glæde sig til, at det bliver deres tur engang.

Send en fødselsdagssang

Vores digitale samfund har også åbnet op for, at det er muligt at sende en fødselsdagssang elektronisk. Der er mange sjove hjemmesider, hvor man kan vælge en sang, som man så kan sende på mail til fødselaren.

Facebook har også mange gode muligheder for at sende fødselssange til hinanden, og det er en meget populær funktion.

Ved mange af disse funktioner kan man personliggøre sangen, hvilket som sagt er essensen af fødselsdagen. Fokus er nemlig på fødselaren og ham alene, og derfor skal det helst handle om ham eller hende.

Kigger man videre rundt på nettet, så finder man også mange sjove fødselsdagskort, som man kan sende på den store dag. Der er både sjove, kærlige og søde kort, så der er med andre ord fødselsdagskort for enhver smag.

Fødselsdagssange til voksne og store fester

Alle er med på en fødselsdagssangNu har det handler meget om fødselsdagssange til børn, men det er bestemt også værd at synge fødselsdagssange til voksne. Man bliver nemlig aldrig for stor til en god fødselsdagssang, og voksne har stadig de dejlige minder med disse sange.

Og endnu bedre er det, hvis man laver en personlig fødselsdagssang. Dette er et utroligt festligt indslag til en stor fest, og det er sjovt for både gæster og den heldige fødselar.

Og samtidig kan man få en masse sjove anekdoter på bordet, som mange af gæsterne måske ikke have kendskab til. Dette giver en god anledning til sjov og spas efter sangen, hvor folk skal høre nærmere om sangen og anekdoterne.

Sådan skriver du en god fødselsdagssang

En god fødselsdagssang skal selvfølgelig være personlig, men ellers er der ikke så mange regler. Det kommer både an på fødselaren og gæsterne, om man kan tillade sig at drille lidt, eller om det skal være ren kærlighed.

Jo bedre man kender fødselaren, og jo mere fødselaren hviler i sig selv, jo mere kan man tillade sig at drille i sangen. For når man kender en person rigtigt godt og har et godt forhold, så bliver tingene nemlig kun opfattet som ren kærlighed.

Så kig på modtageren af sangen og jeres forhold, og så kan du ellers tilpasse sangen til dette. Det er ofte sjovest med de lidt frække og drillende sange, men som stadig er kærlige.

Hvis det er alt for meget ros af fødselaren, så kan det godt komme til at virke lidt opstillet og overfladisk. Så prøv at stik lidt til fødselaren i sangen, hvis han altså kan tåle dette.

Du kan eventuelt spørge de nærmeste venner og familie til råds, om de tror sangen vil falde i god jord, hvis du selv er i tvivl.

En god gammel klassiker
Du behøver selvfølgelig ikke at skrive din helt egen fødselsdagssang men vælge en af de mest benyttede i Danmark. Den første er: ”I dag er det Oles fødselsdag” som naturligvis kan bruges med alles navne.

I dag er det Oles fødselsdag!
Hurra! Hurra! Hurra!
Han sikkert sig en gave får,
som han har ønsket sig i år,
og dejlig chokolade med kager til.

Hvor smiler han, hvor er han glad.
Hurra! Hurra! Hurra!
Men denne dag er også rar,
for hjemme venter mor og far
med dejlig chokolade med kager til.

Og når han hjem fra skolen går.
Hurra! Hurra! Hurra!
Så skal han hjem og holde fest,
og hvem der kommer med som gæst,
får dejlig chokolade med kager til.

Til slut vi råber højt i kor.
Hurra! Hurra! Hurra!
Gid Ole længe leve må
og sine ønsker opfyldt få –
og dejlig chokolade med kager til.

Derudover har vi også fødselsdagssangen som alle børn elsker, da man kan vælge instrumenter.

Ole har fødselsdag og det har han jo og det er idag
Ole har fødselsdag og det har han jo idag.
Og hør nu her, hvordan vi alle synge vil
Og hør nu her, hvordan vi synge vil:
Tra la la la la la la la, tra la la la la la la la
tra la la la la la la la, tra la la la la la.

Ole har fødselsdag og det har han jo og det er idag
Ole har fødselsdag og det har han jo idag.
Og hør nu her, hvordan vi alle klappe vil
Og hør nu her, hvordan vi klappe vil:
Tra la la la la la la la, tra la la la la la la la
tra la la la la la la la, tra la la la la la.

Ole har fødselsdag og det har han jo og det er idag
Ole har fødselsdag og det har han jo idag.
Og hør nu her, hvordan vi alle tromme vil
Og hør nu her, hvordan vi tromme vil:
Tra la la la la la la la, tra la la la la la la la
tra la la la la la la la, tra la la la la la.

Ole har fødselsdag og det har han jo og det er idag
Ole har fødselsdag og det har han jo idag.
Og hør nu her, hvordan vi alle trutte vil
Og hør nu her, hvordan vi trutte vil:
Tra la la la la la la la, tra la la la la la la la
tra la la la la la la la, tra la la la la la.

Ole har fødselsdag og det har han jo og det er idag
Ole har fødselsdag og det har han jo idag.
Og hør nu her, et højt hurra vi råbe vil
Og hør nu her, hvordan vi råbe vil:
Hurra hurra hurra hurra, hurra hurra hurra hurra
hurra hurra hurra hurra, hurra hurra hurra.

Vælg det rette tidspunkt til sangen

Skal du skrive en fødselsdagssang til en stor fest, så sørg for at den bliver sunget på det helt rette tidspunkt. Det kan nemlig godt blive et irritationsmoment, hvis den kommer inden maden eller på andre tidspunkter, hvor det ikke passer ind i festens dynamik.

Og især hvis det er en lidt fræk sang, så gør det ikke noget at vente lidt med sangen. Det er tit sjovere, når folk har fået et glas vin eller to, og stemninger er blevet løsnet lidt op.

Er det en mere formel fødselsdagssang, så kan det dog være en god ide at synge denne tidligere på aftenen. På denne måde kan man tilpasse sangen til festens stemning, hvor de festlige og sjove fødselsdagssange kommer efter de mere formelle sange og taler.

Vælg en nem melodi

Man skal også huske på, at ikke alle er lige musikalske. Derfor gælder det om at vælge en nem melodi, som alle til festen kender.

Det er klart sjovest, når alle gæsterne synger med på sangen og den er nem og ligetil. Så kommer fokus nemlig på alt det sjove indhold i sangen, og ikke om hvordan sangen synges korrekt.

Vi har nok alle prøvet at være til en fødselsdag, hvor der var skrevet en sang, som var meget svær at synge med på. Dette kommer hurtigt til at overskygge sangens indhold og reelle formål.

Der er masser af nemme og kendte melodier at vælge i mellem, så vælg en af disse til din sang. Børnemelodier er ofte de nemmeste, da de er skrevet med børn for øje. Samtidig kender vi alle de mest kendte børnemelodier, så dette er et rigtigt godt valg.

Billeder er altid sjove

Har du adgang til nogle gode billeder af fødselaren, så tag dem på din fødselsdagssang. Det kan både være printet på sangen, men det kan også være på storskærm i forbindelse med sangen.

Gamle og sjove billeder er altid et hit, og det kan både være børnebilleder og ungdomsbilleder. Vi ændrer os meget med tiden, og det er altid sjovt at se et godt gammelt billede af fødselaren.

Ved valg af billeder gælder det igen de samme regler, at jo bedre du kender fødselaren, jo mere kan du tillade dig at vælge sjove billeder.

Ligger du ikke selv inde med nogle gode billeder, så prøv at hør nogle andre venner og familie, om de har nogle gode billeder til anledningen. Billeder er nemlig med til at gøre en fødselsdagssang sjovere og mere personlig, som igen er essensen af en god fødselsdagssang.

Fødselsdagssang i fremtiden

Hvordan traditionen med fødselssange vil være i fremtiden er ikke til at vide, men højst sandsynligt vil det minde meget om i dag.

Konceptet har nemlig ikke ændret sig meget de sidste mange år, og det er også noget af de hyggeligt ved denne tradition.

Man kan dog godt forestille sig, at den teknologiske udvikling giver helt nye muligheder. Samtidig tager vi mere og mere video af vores børn, hvilket igen vil kunne give nogle meget festlige indslag til en senere fødselsdag.

Det bliver spændende at følge denne udvikling, og vi kan nok ikke helt gennemskue, hvad der kommer til at ske. Fødselsdagssangen vil dog med sikkerhed spille en vigtig rolle i fremtidens fester, da koncepter simpelthen er for godt til at glemme.

Se andre emner der omhandler fødselsdag

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close