Lurer en ny finanskrise?

Lurer en ny finanskriseDet er de færreste der ikke kan huske finanskrisen, der kostede rigtige mange mennesker deres job, og hvor mange virksomheder måtte dreje nøglen om. Det er lige akkurat 10 år siden, at krisen for alvor slog igennem, som et resultat af krakket hos den amerikanske investeringsbank, Lehman Brothers.

Siden da er det heldigvis gået fremad igen, og økonomien i Danmark ser rigtig god ud. Det kan dog være en mulig stilhed før stormen situation, da der viser sig små tendenser, der også dukkede op kort før krisen startede i begyndte i 2008.

Det er direktør hos Finanstilsynet, Jesper Berg, der mener, at der er klare tegn på, at bankerne tager for store risici. Det var lige præcis det, der tidligere var med til at skabe finanskrisen, og som kan være med til det igen.

”Vi ser, at nogle banker bevæger sig over mod det, som skabte finanskrisen, ” fortæller Jesper Berg i Børsen inden han uddyber:

”Historisk har en tommelfingerregel været, at hvis en bank ligger på mere end 20 procent flere år i træk, er der stor risiko for, at noget kan gå galt, ” lyder det fra Jesper Berg.

Børsen fortæller, at tæt på 20 banker havde en vækst på mere end 10 % i deres udlån sidste år.

Nationalbanken er ikke nervøs

Hos Nationalbanken har man bemærket de stigende udlån hos enkelte banker, men de frygter dog ikke, at det kan være til en ny finanskrise.

Direktøren hos Nationalbanken, Lars Rohde fortæller, at stabiliteten af de overordnede finanser er intakte, men, at han er mere bekymret for det han kalder skyggebank-sektoren.

”Det (en ny finanskrise, red.) kan have et udspring i skyggebank-sektoren, altså den del af den finansielle sektor eller for den sags skyld den ikke-finansielle sektor, der faktisk udfører nogle opgaver, som er på linje med den finansielle sektor, ” lyder det fra Lars Rohde til Børsen inden han uddyber:

”Det kan eksempelvis være obligationsudstedelser direkte til virksomheder og det kan være andre ting. Det er ikke noget stort omfang i Danmark endnu, men vi har set tegn i udlandet på, at den type risici kan blive bygget op, ” fortæller Lars Rohde til finansavisen.

Under finanskrisen kunne det blive rigtig svært at få sat et lån i stand. Bankerne var yderst forsigtige med, hvem de lånte deres penge ud til, og mange mennesker glippede dermed muligheden for at få deres drømmebolig.

I dag er det heldigvis lettere at få et lån, da det ikke kun er bankerne der tilbyder disse. www.moneybanker.dk/ her, hvis du enten har et akut behov for at låne penge, eller hvis du står i en situation, hvor banken ikke kan hjælpe dig.

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Close