Sæt kulør på sproget med ordsprog og talemåder

Dette indhold er sponsoreret.
Vi mennesker udtrykker os på flere forskellige måder, når vi kommunikerer med hinanden. Selvom man kan sige meget uden at sige det, hvor man i stedet udtrykker en følelse eller holdning gennem kropssprog, er talen nu alligevel vores primære kommunikationsværktøj. Den verbale udtryksform giver os mulighed for at forklare os og dermed sige hvad vi mener. Det har vi gjort altid, og der afspejler sig på mange måder i sproget, når vi bruger det i forskellige sammenhænge og på forskellige måder. Det har du måske oplevet, når du hører et gammelt
ordsprog, som stadig er aktuelt den dag i dag? Ordsprog har flere funktioner, og herunder kan du læse om, hvordan vi bruger dem, og hvilken funktion de har den dag i dag. 

Ordsprog til enhver lejlighed 

Ordsprog giver sproget og livet kulør, og ofte indkapsler et enkelt ordsprog et fænomen, en følelse, en tilbøjelighed eller en tendens meget mere præcist, end hvad man kan forklare igennem sine egne ord. Der er derfor ordsprog til alle lejligheder, hvad enten humøret er på det højeste eller helt nede i kulkælderen. Ordsprog er for os mennesker en garanti for, at andre mennesker end os selv føler eller har følt tilværelsen på samme måde før os. Ordsprog er nemlig en form for identifikation og spejling af os selv gennem andre, og så har de det med at formulere virkeligheden mere præcist, end man selv er i stand til. Derfor er der både sjove ordsprog, vise ordsprog, søde ordsprog, der både giver anledning til at røre latter musklerne men også dem, der giver indsigt og stof til eftertanke. 

Ordsprog med mange år på bagen

Når du ofte støder på de gamle ordsprog i hverdagen, er der fordi, mange talemåder og ordsprog har oprindelse i gammel tid. Hvis man et øjeblik tager sig tid til at tænke over ordsprogets indhold og udtryk, opdager man ikke sjældent, at vi i nutiden har mere tilfælles med vores forfædre, end man først vil tro. Det er nemlig mange af de samme følelser og ofte den samme humoristiske sans, der går igen på tværs af nye og gamle ordsprog. Derfor vil du til gengæld også opleve, at de gamle ordsprog ofte tager udgangspunkt i nogle anderledes levemåder og nogle begreber, vi sjældent vil referere til i dag. På trods af de ændrede levemåder fra dengang til nu, er den overførte betydning og indholdet ofte helt det samme, som vi genkender det i dag. 

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Close