Digte til dig og til jer

Roser er røde, violer er blå. Sukker er sødt, og du er lige så. Dette rim er et af de mere kendte af slagsen, og selvom det muligvis ikke har den helt store dybde, kan det stadig karakteriseres som en klassiker. Digte er en helt fantastisk og gammel udtryksmåde, der adskiller sig fra mere ‘almindeligt’ lyrik, såsom prosa- og sangtekster. Ønsker du at blive klogere på digte, kan du med fordel læse videre her. 

Om digte

Digte er kunst – ordkunst. Det betyder, at digte er ekstrem illustrative og billedlige i sproget, og primært konstrueres af æstetiske valg af ord. Formålet med digte er at formidle en følelse, en holdning eller en fortælling. Digte adskiller sig fra de mere almindelige fortælleformer og et digt skal sjældent tages bogstaveligt. Det betyder også, at et digt ofte ikke kan læses ‘lige ud af landevejen’. Det er i stedet de billeder og følelser, digtet udtrykker, der er i fokus. Det betyder imidlertid, at digte ofte må afkodes for at forstå den egentlige mening, der sjældent er givet på forhånd. I den forbindelse kan man være fræk at påstå, at digte ikke blot har noget på hjertet, men måske mere på hjertet end fortællinger med et klart og tydeligt budskab.

Klassisk, kærligt og kærkomment i en mørk tid

I mørke tider kan digte være et lys, vi kan tænde. Mange mennesker oplever at få et stort udbytte fra digte, herunder refleksion om tilværelsen og håb for fremtiden. Digte kan desuden også være en social ting. I en tid, hvor fester må undværes, kan digte i stedet være en måde at komme tættere på en ven eller en partner. Ønsker du at tilbyde din kæreste en romantisk gestus, vil en digtoplæsning helt sikkert falde i god jord. Brug tid på at finde det helt rigtige digt eller kast dig selv ud i at forfatte et digt. Vælger du løsning to, kan du garantere et personligt og unikt digt, der med sikkerhed vil få din kæreste til at føle sig speciel.

Sådan kommer du igang

Ønsker du at komme i gang med at skrive digte, er det først og fremmest gavnligt at forstå forskellen mellem digte og for eksempelvis prosa. Det poetiske sprog adskiller sig i høj grad fra det daglige sprog. Derudover er billedsprog særligt anvendt i poesien for at skabe en bestemt følelse eller stemning. Derudover bruger digte ofte rim som for eksempelvis “Roser er røde…”. Digte bygges ofte op af samme komposition, men kan naturligvis variere meget i indholdet. Ønsker du at finde inspiration til dit poesi, kan du med fordel læse digte fra Danmarks mest kendte digtere, såsom Benny Andersen, Halfdan Rasmussen og Tove Ditlevsen.

Lignende artikler

En kommentar

 1. Jeg prøver også her at skrive et kort digt

  En brise på din kind
  Ét svær på dine tæer
  Ét træ fra din mund
  Der skinner for én stund
  En blomst i dit hår
  Sikker på jeg så det var der på i går

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close